Fördelar med Spirulina & Chlorella, nutritionist Sermin Dahlstedt förklarar
Det finns tusentals olika arter av mikroalger, alla med olika egenskaper. Två mikroalger som det har forskats mycket på och som är särskilt intressanta ur ett hälsoperspektiv är Spirulina och Chlorella.
Vad är mikroalger?
Mikroalger är små, encelliga organismer som finns i vattenmiljöer som sjöar, hav och även i fuktiga markområden. Trots sin storlek spelar de en viktig roll i olika ekosystem och utgör föda för ett stort antal vattenlevande organismer.
Dessutom kan de effektivt binda koldioxid från atmosfären och på så sätt upprätthålla syrebalansen i sjöar.
Utöver sina ekologiska fördelar har forskning på senare år visat att mikroalger är mycket näringsrika små organismer.
Inte bara för vattenlevande djur, utan även för människor: de innehåller bl.a. protein, essentiella fettsyror, vitaminer och mineraler med flera potentiella hälsofördelar för människor.
Spirulina och Chlorella
Det finns tusentals olika arter av mikroalger, alla med olika egenskaper. Två mikroalger som det har forskats mycket på och som är särskilt intressanta ur ett hälsoperspektiv är Spirulina och Chlorella.
Spirulina har ett högt innehåll av prebiotika och antioxidanter såsom betakaroten och C-vitamin och har i studier visat sig främja både tarmfloran och immunförsvaret.
Framförallt tycks den ha kolesterolsänkande egenskaper, vilket bidrar till en bättre hjärt- och kärlhälsa. Chlorella, har precis som Spirulina ett högt innehåll av essentiella fettsyror, proteiner, antioxidanter och mineraler såsom järn.
I studier har man sett att Chlorella har en blodtryckssänkande effekt och potentiellt minska risken för diabetes.
I Relivo finns både Spirulina och Chlorella för att du som tar kosttillskottet ska få i dig alla näringsämnen som dessa fantastiska mikroalger innehåller.
För dig som vill gå djupare
1. Potential of Chlorella as a Dietary Supplement to Promote Human Health. Nutrients (2020). https://doi.org/10.3390/nu12092524
2. Potential health benefits of spirulina microalgae* (2010). https://doi.org/10.1007/BF03223332
3. Microalgae: a novel ingredient in nutrition. International Journal of Food Sciences and Nutrition. https://doi.org/10.3109/09637486.2011.582460