Nya studier: Q10 och Selen kan bromsa åldrandet
Tillskott av Q10 och selen kan minska åldersrelaterade sjukdomar och förlänga livet, enligt nya studier från Sverige och Norge.
Nya studier från Sverige och Norge visar att tillskott med Q10 och selen kan förlänga livet och minska risken för åldersrelaterade sjukdomar. Forskningen indikerar att dessa kosttillskott har positiva effekter på hälsa, stress, åldrande, inflammationer och livskvalitet.
Vad är Q10 och Selen?
Kroppen producerar naturligt Q10, men produktionen minskar med åldern. Kost och kosttillskott kan påverka nivåerna. Tidigare forskning har visat att antioxidanter kan bromsa åldrandet och minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar. De nya studierna bekräftar dessa fynd.
Studie från Sverige
I en svensk studie undersöktes 443 personer under fyra år. Hälften fick dagliga tillskott av selen och Q10, medan den andra hälften fick placebo. Studien var dubbelblind, vilket innebär att varken deltagarna eller forskarna visste vem som fick vad.
Resultaten visade att gruppen som fick selen och Q10 hade:
- Lägre risk för hjärt- och kärlsjukdomar
- Mindre oxidativ stress
- Färre inflammationer
- Förbättrad hjärtfunktion
- Färre sjukhusinläggningar
- Bättre allmän livskvalitet
Studie från Norge
En forskargrupp i Norge analyserade om selen och Q10 kunde skydda telomererna, som är de yttersta delarna av kromosomerna. Telomererna förkortas vid varje celldelning, och kortare telomerer ökar risken för åldersrelaterade sjukdomar.
Den norska studien visade att de som tog dagliga doser av Q10 och selen:
- Behöll telomerernas längd efter fyra år
- Placebogruppen fick kortare telomerer
Ledande Forskare
Professor och kardiolog Urban Alehagen ledde huvudstudien, som var ett samarbete mellan Linköpings universitet och Karolinska institutet i Stockholm. Trine Baur Opstad, seniorforskare vid Oslo universitetssjukhus, deltog också i studien.
”Skillnaden i telomerernas längd mellan grupperna var mycket signifikant. Selen och Q10 skyddar telomererna och bromsar deras förkortning,” sa Baur Opstad till VG.
Naturliga Källor till Q10 och Selen
Hon förklarar att hjärtats egenproduktion av Q10 minskar med cirka 50 procent mellan 20 och 80 års ålder. Livsmedel rika på Q10 inkluderar ägg, ärtor, broccoli, lax, öring, viss inälvsmat, fläskkött och jordnötter. Selen finns i bladgrönsaker och djur som ätit selenrik kost. Svenska jordar är fattiga på selen, vilket påverkar seleninnehållet i spannmål, grönsaker och kött.
Selenrika livsmedel inkluderar paranötter, tonfisk, sardiner, hälleflundra, kalkon, lever, ägg, spenat, solrosfrön och biff.
Forskarna poängterar att Q10 och selen inte är en mirakelkur. En hälsosam livsstil är också viktig, inklusive att undvika överdriven alkoholkonsumtion, rökning, strålning, kemikalier, inflammationer, oxidativ stress, ohälsosam mat och fysisk inaktivitet.
Aftonbladet skriver att kosttillskott kan motverka hjärtsjukdom och bromsa åldrande. Enligt Trine Baur Opstad är det aldrig för sent att ändra livsstil och börja ta Q10 och selen för att bevara kroppsfunktioner så länge som möjligt.
Ole Petter Hjelle, läkare och docent vid Högskolan Innlandet, samt expert på antioxidanter, menar att studierna från Sverige och Norge är solid forskning. Han betonar att Q10 och selen är två små men viktiga delar av ett omfattande antioxidantskydd.